Hulp Tijdens/Na scheiding

Hulp tijdens/ na scheiding
 De beslissing om uit elkaar te gaan kan gepaard gaan met verschillende (hoogoplopende) emoties: verdriet, teleurstelling, boosheid, angst, en mogelijk ook opluchting. Wanneer er kinderen betrokken zijn is deze beslissing vaak extra verdrietig en ingewikkeld. Ook jullie netwerk kan een mening hebben en emotioneel betrokken zijn.
Het verloop van een scheiding is afhankelijk van een aantal factoren: bijvoorbeeld de reden van de scheiding, rouw- en verlieservaring, de mate van stress die het met zich meebrengt. Ook hechtingspatronen kunnen van invloed zijn op hoe een echtscheiding verloopt.

Hoe zorg je ervoor dat je jezelf staande houdt in deze turbulente, emotionele periode? Hoe zorg je ervoor dat je elkaar op een goede manier kan loslaten als partners? Hoe zorg je ervoor dat jullie niet in een negatief patroon vastlopen en strijd verhardt?, hoe zorgen jullie ervoor dat het ouderschap op een positieve manier ingevuld wordt en jullie kinderen niet knel komen te zitten? Hoe ga je als kind/ jongere om met de scheiding van je ouders?
Therapie tijdens of na scheiding kan zinvol zijn bij het ondersteunen bij bovenstaande vragen. 

Doel van de therapie
Het doel van therapie tijdens/ na scheiding is om jullie als ex-partners, als gezin of als kind te ondersteunen tijdens deze ingrijpende periode. Tijdens therapie wordt er ruimte gecreëerd om stil te staan bij de betekenis van deze beslissing en de veranderingen die het met zich mee brengt.
Daarnaast kan een doel zijn:
  • Het vormgeven van jullie ouderschap
  • Verkennen en ontleden van het patroon waar jullie in vastliepen (om te voorkomen dat je in andere relaties en/of toekomstige relaties vastloopt in hetzelfde patroon)
  • Inzicht krijgen in je eigen kwetsbaarheden, hechtingstrategieën en gedrag binnen jullie (ex)relatie. 
  • Ruimte creëren om te rouwen (want verlies van relatie genereert rouw)
  • Coaching bij het begeleiden van jullie kinderen
  • Hoe ga je als kind/jongere om met de scheiding van je ouders?
Het opstellen van een ouderschapsplan is geen doel van deze therapie. Wel kan therapie een basis bieden om (weer) met elkaar op een constructieve manier in gesprek te zijn bij het opstellen van een ouderschapsplan.

Hoe werkt het?
We beginnen met een kennismakingsgesprek. Daarbij is het belangrijk dat er een wederzijdse ‘klik’ is, zodat jullie je veilig voelen om je verhaal, gedachten en emoties te delen. 
Afhankelijk van waar jullie in het proces staan stemmen we af in welke samenstelling we het traject starten (individueel, gezamenlijk als ex-partners, als gezin, kinderen individueel). Wie deelneemt aan de daaropvolgende gesprekken zal na iedere sessie met jullie afgestemd worden.

Praktijk Mira biedt zorg op maat, dat betekent dat er geen standaard 'programma' inzet wordt, maar tijd genomen wordt om jullie (individueel of gezamenlijk indien mogelijk) te leren kennen en uitgebreid stil te staan bij bepaalde thema's. De ervaring is dat de stress tijdens deze uitgebreide kennismakingsfase afneemt en er weer meer ruimte ontstaat om te kijken naar oplossingen. Ook geeft het doorlopen van deze uitgebreide intakefase vaak inzicht in kwetsbaarheden en overlevingsstrategieën die van invloed zijn op de huidige (destructieve) interactiepatronen. Ik ben opgeleid in verschillende interventies (zoals Kinderen uit de Knel, Kinderen Scheiden ook, SCHIPaanpak), maar stem af op wat voor jullie nodig is.
Tijdens een vrijblijvende kennismaking kan ik meer informatie geven over mijn visie en werkwijze. 
Voor meer informatie kunt u contact opnemen op 06 42297319 of via de contactknop.
Contact
Share by: