Werkwijze

Werkwijze relatietherapie


Intake
Na de kennismaking volgt de intake waarbij we nader gaan kennismaken en brengen we jullie relatie in kaart. Wat verbindt jullie en wat wringt er? En welke negatieve interactie is er tussen jullie in komen te staan? Er wordt gekeken of er nog andere factoren van invloed zijn (geweest) op jullie relatie. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan ziekte, verlies, overspel of de overgang naar een nieuwe fase in je leven (zoals het krijgen van kinderen). We proberen een gezamenlijke veranderwens en -doelen te formuleren.
Na de intake kan er een inschatting gemaakt worden van hoe het vervolgtraject eruit komt te zien (inschatten van aantal sessies). Samen spreken we de frequentie van de sessies af (vaak starten we wekelijks of twee wekelijks).

Een systeemgerichte benadering
Systeemtherapie is de basis van waaruit ik werk. Uitgangspunt is dat een probleem of een (psychische) klacht nooit op zichzelf staat. De sociale, relationele en culturele context speelt altijd een rol. De leefsituatie en relaties (samen het systeem), hebben invloed op problemen. Tijdens de therapie wordt besproken welke invloed omgevingsfactoren zoals werk, school, buurt, religie en cultuur hebben op jullie relatieproblemen en op alle betrokken. Tijdens de therapie luister ik goed naar wie jullie zijn en wat jullie nodig hebben. Met systeemtherapie kijken we naar het hele systeem. Dat wil ook zeggen, alle personen die in jullie leven een belangrijke rol spelen zoals je partner, kinderen, vrienden, collega’s of belangrijke afwezigen. Deze kunnen we (direct of indirect) bij de therapie betrekken om te bekijken wat de invloed van anderen is. 

Vervolgsessies
In de relatietherapie maak ik eclectisch gebruik van technieken uit verschillende systemische stromingen, waaronder EFT. We onderzoeken jullie ervaringen en belevingen in de omgang met elkaar. Zo worden jullie je meer bewust van de (destructieve) interactiepatronen en de daaraan verbonden emoties. Door de gedachtes, gevoelens en behoeftes achter deze interactiepatronen te onderzoeken, kunnen deze interactiepatronen worden begrepen en doorbroken. Hierdoor komt er meer grip en begrip, komt er ruimte voor een ander contact en een hernieuwde verbinding.
In de gesprekken wordt in ieder geval geoefend om de patronen die jullie in de weg staan te vervangen voor nieuwe, positieve interacties. Waarmee jullie precies aan de slag gaan, hangt af van wat er tussen jullie speelt. 

We gaan mogelijk ook in op jullie voorgeschiedenis. Dit kan van belang zijn aangezien jullie voorgeschiedenis een belangrijke blauwdruk heeft gecreëerd voor de manier van omgaan en verbinden met anderen. Dit heeft mogelijk invloed op hoe je nu met je partner omgaat, maar ook hoe je nu tegen het leven en de problemen/uitdagingen die daarbij horen aankijkt. 

Hoe lang duurt therapie?
De duur van de therapie kan variëren en is afhankelijk van voorgeschiedenis, problematiek, doelen en wensen. Een kortdurende therapie varieert van tien a 12 gesprekken, maar soms is er langdurig therapie nodig om gewenste doelen te bereiken en de belangrijke verbinding te ervaren. 

Een partnerrelatietherapie sessie varieert van 75- 90 minuten, ook dit is afhankelijk van jullie behoefte.

Contact
Heb je nog vragen of wil je een afspraak maken voor een kennismaking? Bel 0642297319 of vul het bel-me-terug-formulier in.
Contact
Share by: